Demo aanvragen Login
Achtergrond

Kan het nog eenvoudiger?

 

< Alle blogs

‘Hoe vind jij dat het werkt?’, vroeg iemand mij. Ik antwoordde: ’Kan het niet eenvoudiger?’ Zoals er altijd nog tandpasta uit de tube te knijpen is, kan het altijd nog eenvoudiger. Waarom minder, meer oplevert? Hierom!

Tandpasta

Kansloos

In het beginstadium van de tablets (je weet wel, vroeger) mocht ik experimenteren met de vormgeving van het startscherm voor oudere patiënten in een ziekenhuis op de dialyse afdeling. Het doel was vermaken en informeren. Het middel een tablet met nieuws, magazines, TV kijken, een spelletje doen en zelfs beeldbellen, ja toen al. Maar ook eten bestellen, informatie over een behandeling en algemene informatie van het ziekenhuis lezen. Veel functies? Best wel. Dus hoe doe je dit zo slim mogelijk, zonder dat de gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.

De eerste versie bevatte een startscherm van 3 pagina’s met elk 6 knoppen. Kansloos. Een volgende versie bevatte 1 pagina met 9 knoppen. Men raakte nog steeds de weg kwijt. Toen zijn we naar 1 pagina met slechts 3 knoppen gegaan. Dat werkte.

 

Het gaat niet om de hoeveelheid

Uiteraard hebben we functies weg moeten laten. In de praktijk heb ik geleerd dat het niet gaat om de hoeveelheid functies, maar om de juiste functies vindbaar te maken. Hierdoor bereikten wij een groter publiek. De oplossing werd vaker gebruikt en hoger gewaardeerd.

 

Less is more

Cliché, weet ik. Net als de uitdrukking ’schrijven is schrappen’. Maar ik gebruik dit in mijn gesprekken over softwareontwikkeling. Het is makkelijk om moeilijke software te maken. En ja, het is dus moeilijk om makkelijke software te maken. De kracht zit ‘m in de functionaliteit. De vraag is niet, kan ík er mee uit de voeten? Kan jíj er mee uit de voeten?

 

Slim

Dat is precies de insteek van jaarverslag.org. Daarmee maak je prachtige jaarverslagen toegankelijk voor een groot publiek. En de eenvoud zit ’m in het gebruik van de tool. Iedereen kan het!. Niet drie pagina’s met oneindig veel knoppen. Zoeken tot je een ons weegt. Gewoon slim en handig, net als het startscherm van de tablet voor de dialyse patiënten. Ik ben er trots op!

 

En? Hoe vind jíj dat het werkt?

PROBEER NU GRATIS!